Karl Marx je još od srednje škole znao da želi biti novinar i filozof. Njegovom tati to nije bilo potpuno po volji, pa je problematičnom sedamnaestogodišnjem Karlu predložio da studira pravo u Bonnu. Ovaj je to i prihvatio, usput počevši graditi svoj boemski životni stil. Prvi semestar je prošao, a Karl je sve češće pravio izlete u Trier zbog raje koju je tamo poznavao i sve manje išao na predavanja. Uskoro ga je otac prebacio na Humboldt Univerzitet u Berlinu, u nadi da će se ovaj uozbiljiti. I tako i bi. Danas se na ulazu te važne evropske obrazovne institucije nalazi citat iz jednog od njegovih djela:

Filozofi su do sada tek tumačili svijet na različite načine; cilj je da ga se promijeni.”

U osamnaestoj je Karl počeo da objavljuje svoje tekstove, pisao je ljubavne pjesme svojoj zaručnici Jenny von Westphalen iz Triera, bio dobar prijatelj sa njenim ocem, i u svojoj sobici u Berlinu izučavao Hegela, pravo, filozofiju.

Sa 25 su se Karl i Jenny preselili u Pariz. Jenny je postala teatarska kritičarka, iznimno aktivna u socijalističkom pokretu u Francuskoj i u Njemačkoj, a Karl je pisao, svađao se sa Friedrichom Engelsom za kojeg je mislio da je bogati skorojević, počeo da se ozbiljno zanima za ekonomiju i, šireći svoj krug dobrih prijatelja, uz veliku podršku svoje supruge, postao jedan od najštovanijih kritičara ekonomije, izvrstan motivacioni govornik, duboko ubijeđen da se upravo u svijesti o zajedničkim problemima svih tvorničkih radnika krije najbitniji pomak ka njihovom oslobađanju od lošeg zdravlja, katastrofalnih uvjeta rada, preuranjene smrti, depresije i nesreće.

Izvor: ovaj film i štagod od Marxa nam je palo pod ruku posljednjih godina. Javite nam se na Facebook ili na info@rerna.org za materijale!