Rerna je magazin za političko obrazovanje osoba od 13 do (najmanje) 30 godina.

Mi smo mali neovisni medij čiji je glavni cilj podučavanje publike kritičkom mišljenju kroz bavljenje temama koje čine bosanskohercegovačku svakodnevnicu.

Rerna smatra da su ljudi svjesna politička bića – a posebno insistira da tako vidi i tinejdžere i tinejdžerice.

Zato je Rerna za svakoga – od 24ogodišnje studentice koja jedva čeka koncert Maje Berović, preko 13ogodišnjeg dječaka koji svaki dan pomaže mami da proda krompir na pijaci, do 30ogodišnje profesorice na univerzitetu, i njenih starijih kolega.

Rerna nije bliska nijednoj političkoj partiji i ideološki je neovisna. Rerna svoje znanje bazira na činjenicama i kontrastira ih sa drugim činjenicama, te iz tog kontrasta razvija diskusiju.

U centru Rernine misli su pomirenje i demokratija. Pomirenje je za Rernu stanje svijesti. Ona se pomirenjem ne bavi kao odvojenom temom. Rerna ide korak dalje i svojim jezikom, izrazom i sadržajem pomirenje podrazumijeva kao osnovicu bosanskohercegovačkog društva.

Iako Rerna nije ideološki profilirana, Rerna smatra nacionalizam i neo-kolonijalizam razarajućim za prostor bivše Jugoslavije te stoga insistira na malim mjestima svakodnevnice u kojima se vidi jasan otpor ovakvim doktrinama.