Pisma iz dijaspore: Fake reality

Toni i Hana su vršnjaci iz Bosne i Hercegovine: on iz Mostara, ona iz Sarajeva. Upoznali su se online, preko zajedničkog prijatelja sa Pala. Još se nikada nisu sreli, jer studiraju i rade u različitim evropskim gradovima. Laprdala i ljubitelji svojih mjesta i nauke, počeli su razmjenu pisama. Ovo je sedmo pismo u seriji Pisma iz dijaspore.Dragi Toni,

Postalo mi je naprasno teško pisati ti pisma. Krajem marta si me pitao kako pišem BIH. Nisam znala šta da ti kažem, cijeli april. Taj sam mjesec, došavši kratko u Sarajevo, još jednom osjetila nesrazmjer u onome što mislim i osjećam da Bosna i Hercegovina jeste i onome što ispunjava javni prostor. Boro Kontić je to potonje ovih dana nazvao fake reality, a ja ću, kao s poslom, da preuzmem taj termin za svoj milenijalski diskurs. Razuvjerena da fake reality od mene ikako može profitirati, zavezala sam jezik, išmirglala neke daske koje su me čekale mjesecima, odradila normu na berlinskom poslu i faksu i ostala dužna napisati par tekstova. Možda će te ipak obradovati da je april bio mjesec u kojem su me popustila leđa.

To je moj odgovor na tvoje prošlo pismo. U našoj smo prepisci došli do tačke koja je svima poznata, do individualne želje za boljom Bosnom i Hercegovinom, u kojoj svako, sa više ili manje znanja, ima svoju ideju o tome šta bi ona trebala biti. To je lijepo, podsjeća me na Njemački parlament. Rad tamo za mene je bio prvi susret sa intenzivnim mišljenjem, čitanjem, obradom podataka i diskusijom u kojoj se suparnici shvataju kao ozbiljni suradnici, a ove glagolske imenice dijelom protokola.

Kada pogledam svoju zemlju kao zemlju koju su izgradile mame i njihove drugarice – kroz Antifašistički Front Žena koliko i kroz rad u kućama, bol i redove za vodu, voljela bih da si me mogao pitati kako gradim BiH. I voljela bih da sam ti mogla reći – šmirglajući daske, odrađujući njemačku normu i pišući, i da se u sve to mogu uvjeriti posmatrajući stvarnost. Da se mogu shvatiti ozbiljno.

Ali ne mogu. Šta stoji iza idioma prihvati se posla

Čujemo se! 

0 Shares