Sloboda

Ovaj mjesec tema nam je sloboda. 

Sloboda se često navodi kao razlog za bilo kakvu ljudsku akciju. Želim slobodu od svog momka? Prekinut ću s njim. Želim slobodu za svoj narod? Borit ću se za nju. Želim ekonomsku slobodu od svog muža ili od svojih roditelja? Počet ću raditi. Želim slobodu od osmočasovnog radnog dana? Morat ću smisliti kako da je sebi priuštim. Želim slobodu izražavanja? Bez obzira što imam potpuno pravo na nju, borba za slobodu izražavanja sa sobom često donosi borbu protiv nekog sistema, režima ili jedne grupe ljudi.

Države često trguju slobodom, a individue o njoj imaju različita mišljenja. Za svakoga je sloboda nešto drugačije i svako ima svoju količinu slobode u kojoj se osjeća udobno.

Sloboda je riječ koja se nekada nađe na najčudnijim mjestima. Argument da imaju slobodu govora često koriste osobe koje izražavaju svoje mišljenje kojim ugrožavaju drugoga. Da li oni onda zaista imaju to pravo?

Slobodnima se možemo osjećati u najneobičnijim trenucima. Plivajući u moru, družeći se sa nekim dragim, odlaskom na put, ostajanjem u kući pod dekicom… ima li nešto zajedničko što sve ove situacije čini situacijama u kojima  se osjećamo slobodno?

Sva ova pitanja u decembru postavljamo na Rerni.

Sadržaj ovog mjeseca

0 Shares